domingo, janeiro 29, 2006

 

Capacity Building in de praktijk


Zondag 29 januari 2006, Pemba, Mozambique

Op zondag om 10:00 verzamelen we weer in de faculteit Toerisme voor de ontmoeting met de rectoren. Rector Oud zit een beetje te vol verhalen, maar voorzitter Frans weet hem goed in toom te houden. Rector Nieuw is wat moeilijker aan de praat te krijgen, maar ook dat lukt.

Voorzitter Frans wil een kort voorstelrondje houden, en begint bij Rector Nieuw. Zijn Engels is niet zo best, dus hij spreekt liever Portugees. Tergend langzaam beschrijft hij zijn leven. Geboren in de buurt van Nampula, heeft nog les gekregen van Rector Oud, daarna door de kerk naar Rome gestuurd voor 7 jaar studie theologie. Na zijn verhaal van een half uur stellen wij ons allen in 30 seconden voor, en kunnen we verder met de inhoud. Cultuurverschil?

Eigenlijk willen we allemaal weten wat Rector Nieuw van plan is met het onderwijsprogramma, en meer in het bijzonder met het Problem Based Learning. Het sterke vermoeden bestaat dat Rector Nieuw de opdracht heeft om dit onderwijssysteem weer af te schaffen, op aandringen van de kerk. Het onderwijssysteem is voor de nogal orthodoxe kerk veel te werelds, studenten worden er te zelfstandig en onderzoekend van. Maar het afschaffen van PBL zou alle werk van het ICCO en de Mozambikaanse collega’s in de afgelopen jaren weer ongedaan maken.

Rector Nieuw geeft zijn eigen mening niet, maar zegt wel heel vaak dat iedereen die hij gesproken heeft positief was over het PBL. Rector Oud heeft niks meer te verliezen. Hij zegt Rector Nieuw te willen helpen met het opbouwen van zijn netwerk op voorwaarde dat het PBL gehandhaafd blijft. Hij wil helpen “vooruit te gaan, niet achteruit”. En hij wordt er behoorlijk driftig bij.

Op de terugweg naar het strand zijn we best positief over de bijeenkomst. Hoewel Rector Nieuw weinig duidelijkheid kon geven, hebben we hem wel urenlang de voordelen van PBL kunnen inwrijven. Terug in de strandtent Pemba Dolphin eten we weer goed, nemen nog een laatste duik en vliegen weer terug naar Nampula. Met de avondzon hebben we een geweldig zicht op het landschap rond Nampula. Toch zijn we blij dat we de komende tijd niet meer hoeven te vliegen, want het is een beetje te gek geworden de laatste weken…

Comments:
Beste Pieter,

Wij zijn een groep studenten van de Universiteit Maastricht die in Juli/augustus 2008 een HIV/AIDS project willen draaien in Beira.
Zouden wij contact met jullie mogen opnemen om ervaringen uit te wisselen?
Alvast bedankt!

Peter Delahaye
Peter[no_spam]@debioloog.nl
 
Enviar um comentário



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?